Yakisoba (焼きそば - roasted noodles)
Yakisoba (焼きそば - roasted noodles) este un fel de m�ncare care provine ca şi ramen şi soba din chow mein, o m�ncare originară din China. Diferenţa �ntre yakisoba şi soba constă �n tipul de făină folosit: din făină de hrişcă pentru soba şi din făină de gr�u pentru yakisoba. Există o mare varietate de reţete, �n funcţie de celelalte ingrediente care se folosesc �n afară de tăiţei: carne de porc, ceapă, morcov, usturoi, piper, varză, sosuri pe bază de soia, ghimbir, aonori (o specie de alge), maioneză japoneză.
La festivaluri se serveşte �ntr-o chiflă şi se numeşte yakisoba-pan. Pan �nseamnă p�ine şi vine din limba portugheză. De asemenea, yakisoba se serveşte �n noaptea de revelion, fiind primul fel servit �n noul an. Se consideră că aduce sănătate.
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 250 g tăiţei din făină de gr�u (tăiţei Mi Trung de la firma Vifon, cu precizarea că nu sunt identici cu tăiţeii originali fabricaţi �n Japonia)
- 3 linguri de ulei
- 300 g carne de porc
- o ceapă medie (preferabil roşie, pentru culoare)
- un grăunte de usturoi
- 500g varză
- un ardei mediu (preferabil capia, pentru dulceaţă şi culoare)
- 2 linguriţe de ghimbir praf (de la firma Kotanyi)
- 2 linguriţe de alge uscate (aonori)
- 60 ml sos sukiyaki (de la firma Kikkoman)
Dacă doriţi să fie mai picant puteţi folosi 60 ml sos Worcestershire (de la firma Heinz)
Mod de preparare:
Se taie carnea cubuleţe mici, av�nd grijă să eliminaţi toată grăsimea. Nu recomand să o tocaţi cu maşina de tocat. Se prăjeşte �n ulei p�nă se rumeneşte, av�nd grijă �nsa să nu o prăjiţi prea tare. Se mută carnea �ntr-un vas acoperit şi se lasă pe aragaz, să se menţină caldă.
Se fierb tăiţeii, folosind indicaţiile de pe ambalaj.
Se taie mărunt ardeiul. Varza este de preferat să o daţi prin răzătoare sau dacă o tocaţi manual, să fie c�t mai mărunt posibil. Ceapa şi usturoiul se taie tot mărunt şi se prăjesc �n uleiul rămas de la carne, p�nă devin sticloase. Se adaugă varza şi ardeiul şi se călesc. Atenţie, nu se călesc mult, ci doar p�nă se �nmoaie puţin şi �şi schimbă puţin culoarea. �ncepe să miroasă diferit c�nd este gata. Atenţie, nu căliţi varza �n stil rom�nesc!
Se ia tigaia de pe foc, se pune carnea, sosul, ghimbirul şi tăiţeii şi se amestecă bine toate ingredientele. Apoi se mai pune putin pe foc p�nă se re�ncălzesc, amestec�nd uşor.
Se serveşte pe o farfurie �ntinsă. Se presară algele �nainte de servire (fotografia a fost făcută fără alge pentru că, din păcate, nu am găsit.
Dacă ştiţi unde pot găsi, vă rog să-mi spuneţi).
Vă doresc poftă bună!