Acestea sunt cateva regului de care se tine seama la masa in cultura Japoneza
Kyuho – savoir-vire japonez
• nu servi niciodată cuiva mâncarea cu ajutorul beţigaşelor (în ritualurile funerare budiste participanţii îşi dau unul altuia în acest mod cenuşa răposatului). Dacă vrei să îl serveşti pe comeseanul tău, întinde-i farfuria şi dă-i voie să-şi aleagă bucata dorită
• dacă doriţi să folosiţi acelaşi recipient, folosiţi beţigaşelor la ambele capete
• sushi se poate apuca cu degetele, sashimi – doar cu beţigaşele
• nu ţine beţigaşele la jumătate, încearcă să le apuci întotdeauna de extremitate
• nu folosi beţigaşele pentru a trage bolurile înspre tine
• nu muşca o parte din măncare pentru a pune restul înapoi în farfurie; dacă ai ridicat o bucată trebuie s-o mănânci în întregime
• nu cere să ţi se aducă un cuţit
• după mâncare lasă beţigaşele rezemate de hashi oki, de preferinţă paralel cu tejgheaua sushi barului; nu lăsa niciodată beţigaşele direct pe masă;
• nu pune niciodată beţigaşele înapoi în vas (şi aceasta le-ar aduce japonezilor aminte de ritualuri de înmormântare)
• încearcă să mănânci tot orezul; a lăsa chiar şi o mică parte din mâncare pe farfurie este o lipsă de tact, a lăsa orez nemâncat este chiar o grosolănie (această regulă se respectă doar în Japonia)
• nu fuma sub nici un pretext; fumul de tutun nu le permite comesenilor să savureze gustul şi aroma felurilor delicate de mâncare; în plus, doar mirosul poate să ne asigure că peştele este proaspăt
• sosul de soia este un adaos pentru peşte, nu inmuia niciodată în el întregul sushi
• lucru ciudat, când ţi se serveşte o supă sau un fel de mâncare cu macaroane, ai voie să sorbi (dar nu ai voie să râgâi); poţi să ridici bolul la gură – mai întâi foloseşti beţigaşele pentru a consuma “grosul” apoi, pur şi simplu, bei restul.
• se bea sake înainte şi după masă; vinul de orez pur şi simplu nu se potriveşte cu orezul; în timpul mesei se poate bea bere, vin alb, ceai sau apă; sake-ul se serveşte în mod tradiţional doar cu sashimi
• berea sau sake-ul se toarnă tuturor mesenilor; nu există obiceiul de a bea din sticle separate
• părerile japonezilor sunt împărţite: unii ne sfătuiesc să începem cu sashimi, să continuăm cu sushi, pentru a termina cu o supă miso cu orez; alţii recomandă pentru început un sushi cu omletă şi legume, apoi un fel la alegere, iar la sfârşit sashimi